Makyong Oh Makyong!!

29 Nov

Ketika menonton berita Bernama Tv sekitar pukul 2.30 petang hari ini (tarikh blog ini dipost), terdapat satu persoalan menarik disebut pembaca berita tersebut iaitu: “Adakah Makyong bercanggah dengan Islam?”.

Saya terfikir, apakah umat Islam hari ini terlalu jahil sehingga soalan sebodoh ini boleh terpacul keluar daripada lidah mereka?

Apakah mereka tidak tahu bahawa makyong itu penuh dengan tarian, nyanyian, pendedahan aurat dan bercampur baur lelaki dan wanita? atau mereka jahil apakah itu makyong?

Rupa-rupanya, pemberita dan ahli-ahli yang terlibat dalam makyong tersebut [menerusi temuramah dengan mereka yang dibuat oleh Bernama Tv] beranggapan makyong hanya bercanggah dengan Islam apabila terdapat unsur-unsur syirik dan pemujaan..!!

Subhanallah! saya katakan ada dua perkara yang perlu diperhatikan melalui kes ini:

1- Kita perlu bergembira kerana umat Islam melayu hari ini masih ada kesedaran untuk memelihara akidah mereka.

2- Kita perlu amat bimbang kerana fahaman Murjiah makin menjadi-jadi dalam masyarakat.

Ini kerana hanya murjiah sahaja yang beranggapan Iman seseorang tidak akan rosak dengan maksiat selama dia tidak melakukan syirik akbar dan fahaman ini telah ijmak Ahli Sunnah wal Jamaah merupakan fahaman yang sesat dan menyeleweng.

Memanglah kalau kita terima makyong tidak ada pemujaan misalnya (namun jika dikaji asal usulnya saya percaya makyong ada mudaratnya pada akidah) namun maksiat lain yang berlaku dalam makyong tetap melanggar hukum syarak dan memudaratkan keimanan seseorang..Sedangkan Iman itu adalah lambang akidah..

Tidak dinafikan bahawa syirik adalah dosa besar yang paling besar jadi segala amalan yang boleh membawa kepada syirik akbar (besar) ini perlu dibendung termasuklah segala maksiat pendedahan aurat dan percampuran lelaki dan wanita ini. Jika dua maksiat yang dengan ijmak umat adalah haram ini diremeh-remehkan ianya akan membawa kepada fahaman dua maksiat ini tidak haram dan ini adalah syirik akbar kerana menghalalkan yang haram.

Oleh itu, pihak JAKIM perlu memandang serius salah faham terhadap konsep Iman dan akidah Ahli Sunnah wal Jamaah dalam kalangan generasi hari ini jangan sampai negara kita bertukar menjadi Negara Islam Murjiah pula!!Wallahua’lam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: