URUSAN TAUHID…TIADA UZUR PADANYA

28 Dis

OLEH : SAMAHAH SYEIKH ABDUL AZIZ BIN ABDULLAH BIN BAZ R.H.

TERJEMAHAN : MUHAMMAD ASRIE BIN SOBRI

 

SOALAN : Adakah terdapat uzur (kemafaan) kerana jahil dalam masalah Tauhid yang merupakan teras  agama dan apakah hukum mengkafirkan orang tertentu yang melakukan syirik kerana kejahilannya?

JAWAPAN : Perkara Tauhid tidak diberi keuzuran selama mana seseorang tinggal antara kaum muslimin. Adapun mereka yang tinggal jauh daripada kaum muslimin dan jahil akan tauhid maka keadaannya diserahkan kepada Allah dan hukumnya seperti hukum Ahli Fatrah di hari kiamat di mana mereka akan diuji.

Adapun mereka tinggal dengan kaum muslimin dan mendengar : “Berfirman Allah”, “Bersabda Rasulullah” tetapi dia tidak ambil peduli lalu menyembah kubur, meminta pertolongan dengannya, dan mencela agama (Islam) maka dia dihukum kafir pada dirinya seperti dikata : “Fulan kafir”. Atas pemerintah pula kaum muslimin pula wajib untuk menyuruhnya bertaubat, jika dia enggan maka dibunuh sebagai orang kafir (murtad).  Demikian juga hukum orang yang mempersenda agama atau menghalal yang haram seperti dia berkata : “Zina halal” atau “Arak Halal” atau “Berhukum dengan undang-undang manusia itu halal” atau “Berhukum dengan selain yang Allah turunkan halal” atau “Hukum manusia itu lebih utama daripada hukum Allah”, semua perkara ini adalah riddah (murtad) daripada Islam-kita berlindung kepada Allah daripadanya- ;wajib kepada setiap kerajaan Islam untuk berhukum dengan hukum Allah dan menyuruh rakyatnya yang melakukan perkara yang membatalkan ke-Islaman supaya bertaubat dan jika dia enggan hendaklah kerajaan menghukum bunuh ke atasnya kerana sabda Nabi s.a.w :

من بدل دينه فاقتلوه

Maksudnya : “Sesiapa yang menukar agamanya (murtad daripada Islam) maka bunuhlah dia”. (dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam sahih beliau).

Juga dalam dua kitab sahih (Sahih al-Bukhari dan Muslim)  terdapat riwayat daripada Muaz bin Jabar r.a bahawa beliau memerintahkan sebahagian gabenor supaya membunuh orang murtad jika dia enggan bertaubat lalu berkata : “Sesungguhnya ia adalah hukum Allah dan Rasul-Nya”.

Wajib juga melaksanakan hukuman ini melalui pemerintah yang akan melalui Mahkamah-mahkamah Syariah sehingga hukum Allah dilaksanakan dengan ilmu dan dalil melalui pemimpin-pemimpin; semoga Allah memperbaiki keadaan kita semua kerana Dia sesungguhnya Maha Mendengar lagi Maha Dekat.

 

 

FATWA INI ADALAH DARIPADA MAJMUK FATAWA IBN BAZ, JIL.9 M.S 79

Satu Respons to “URUSAN TAUHID…TIADA UZUR PADANYA”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: