SIKAP YAHUDI TERHADAP ALLAH DAN PARA NABI

31 Dis

OLEH : MUHAMMAD ASRIE BIN SOBRI

Serangan Yahudi Laknatullahi ‘alaihim terhadap Gaza menyedihkan seluruh Umat Islam yang telah menjadi jasad kaku hanya mampu melihat dan menjerit dari jauh.

Mungkin ada orang hairan, apakah mungkin Yahudi boleh bertindak sebegini kejam? Sejauh manakah mereka akan bertindak?

Dalam menyingkapi hal ini, kita perlu melihat sikap dan pendirian Yahudi  terhadap Allah s.w.t dan para Nabi dan Rasul yang diutus kepada mereka.

Sejahat-jahat Makhluk adalah Yahudi :

Allah s.w.t berfirman dalam surah al-Anfal ayat 55  dan 56 :

إِنَّ شَرَّ الدَّوَابِّ عِنْدَ اللَّهِ الَّذِينَ كَفَرُوا فَهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ (55) الَّذِينَ عَاهَدْتَ مِنْهُمْ ثُمَّ يَنْقُضُونَ عَهْدَهُمْ فِي كُلِّ مَرَّةٍ وَهُمْ لَا يَتَّقُونَ (56)

Maksudnya : “Sesungguhnya Sejahat-jahat (makhluk) yang melata di sisi (Hukum dan ketetapan) Allah ialah orang-orang yang kafir (yang degil dengan kekufurannya). sebab itu mereka tidak (mahu) beriman. (Iaitu) orang-orang yang engkau telah mengikat perjanjian setia Dengan mereka, kemudian mereka mencabuli perjanjian setianya pada tiap-tiap kali, sedang mereka tidak mahu memelihara dirinya (dari keaiban mencabuli perjanjian itu)”.

Ayat ini diturunkan berkenaan Bani Quraizah iaitu salah satu suku Yahudi yang tinggal di Madinah di zaman Rasulullah s.a.w.  Yahudi Quraizah ini mengkhianati Rasulullah s.a.w dengan memberi bantuan senjata kepada musyrikin Quraish dan perbuatan mereka terdedah lalu mereka meminta maaf dan mengikat perjanjian semula. Kemudian dalam peperangan Ahzab, mereka bersekutu pula dengan musyrikin Mekah. [Aisar al-Tafasir, 2/49].

Berdasarkan ayat ini, jelas Allah s.w.t mengikatkan kaum muslimin supaya berhati-hati dengan Yahudi kerana mereka adalah makhluk yang paling khianat. Allah s.w.t mengutuk dan melaknat Yahudi dengan sebesar-besar laknat sebagaimana dalam firman-Nya :

قُلْ هَلْ أُنَبِّئُكُمْ بِشَرٍّ مِنْ ذَلِكَ مَثُوبَةً عِنْدَ اللَّهِ مَنْ لَعَنَهُ اللَّهُ وَغَضِبَ عَلَيْهِ وَجَعَلَ مِنْهُمُ الْقِرَدَةَ وَالْخَنَازِيرَ وَعَبَدَ الطَّاغُوتَ أُولَئِكَ شَرٌّ مَكَانًا وَأَضَلُّ عَنْ سَوَاءِ السَّبِيلِ

Maksudnya : “katakanlah: “Mahukah, aku khabarkan kepada kamu tentang Yang lebih buruk balasannya di sisi Allah daripada yang demikian itu? ialah orang-orang Yang dilaknat oleh Allah dan dimurkaiNya, dan orang-orang yang dijadikan di antara mereka sebagai kera dan babi, dan penyembah Taghut. mereka Inilah Yang lebih buruk kedudukannya dan yang lebih sesat dari jalan yang betul”. [al-Maidah:60].

Allah s.w.t telah melaknat Yahudi dan menukar sebahagian mereka menjadi kera-kera dan babi-babi lalu mereka dimatikan tanpa meninggalkan keturunan di zaman Nabi Daud a.s kemudian Allah menyesatkan sebahagian yang lain menjadi penyembah taghut iaitulah Yahudi yang wujud pada hari ini. [Aisar al-Tafasir, 1/359].

Apakah Kejahatan Mereka Sehingga Dilaknat dengan sebesar-besar Laknat?

Pertama :  Sikap Yahudi Terhadap Allah Taala

Yahudi mencemuh dan menyifatkan Allah Jalla wa ‘Ala dengan sifat-sifat yang tidak tergambar pada manusia Tuhan memiliki sifat-sifat itu. Antaranya firman Allah s.w.t  :

وَقَالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللَّهِ مَغْلُولَةٌ غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَلُعِنُوا بِمَا قَالُوا بَلْ يَدَاهُ مَبْسُوطَتَانِ يُنْفِقُ كَيْفَ يَشَاءُ

Maksudnya :  “dan orang-orang Yahudi itu berkata: “Tangan Allah terbelenggu (bakhil – kikir)”, tangan merekalah yang terbelenggu dan mereka pula dilaknat dengan sebab apa yang mereka telah katakan itu, bahkan kedua tangan Allah sentiasa terbuka (Nikmat dan kurniaNya Luas melimpah-limpah). ia belanjakan (limpahkan) sebagaimana yang Dia kehendaki..” [al-Maidah : 64]

Yahudi juga mempunyai adab yang buruk terhadap Allah s.w.t dan Rasul-Nya sebagaimana dijelaskan Allah dalam surah al-Maidah ayat 24 :

قَالُوا يَا مُوسَى إِنَّا لَنْ نَدْخُلَهَا أَبَدًا مَا دَامُوا فِيهَا فَاذْهَبْ أَنْتَ وَرَبُّكَ فَقَاتِلَا إِنَّا هَاهُنَا قَاعِدُونَ

Maksudnya :  “mereka (menolak dengan) berkata: “Wahai Musa, Sesungguhnya kami tidak akan memasuki negeri itu selama-lamanya selagi kaum itu masih berada di dalamnya; oleh itu pergilah engkau bersama Tuhanmu dan perangilah mereka. sebenarnya kami di sinilah duduk menunggu”.

Yahudi juga mengatakan Allah s.w.t  mempunyai anak seperti Nasrani :

وَقَالَتِ الْيَهُودُ عُزَيْرٌ ابْنُ اللَّهِ وَقَالَتِ النَّصَارَى الْمَسِيحُ ابْنُ اللَّهِ ذَلِكَ قَوْلُهُمْ بِأَفْوَاهِهِمْ يُضَاهِئُونَ قَوْلَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ قَبْلُ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ أَنَّى يُؤْفَكُونَ

Maksudnya : “dan orang-orang yahudi berkata: “Uzair ialah anak Allah” dan orang-orang Nasrani berkata: “Al-Masih ialah anak Allah”. Demikianlah perkataan mereka dengan mulut mereka sendiri, (Iaitu) mereka menyamai perkataan orang-orang kafir dahulu; semoga Allah binasakan mereka. Bagaimanakah mereka boleh berpaling dari kebenaran?” [Al-Taubah : 30]

Perkataan bahawa Allah memiliki anak ini adalah perkataan yang menggegarkan bumi dan langit sebagaiman firman Allah Taala :

تَكَادُ السَّمَاوَاتُ يَتَفَطَّرْنَ مِنْهُ وَتَنْشَقُّ الْأَرْضُ وَتَخِرُّ الْجِبَالُ هَدًّا (90) أَنْ دَعَوْا لِلرَّحْمَنِ وَلَدًا (91)

Maksudnya : “langit nyaris-nyaris pecah disebabkan (anggapan mereka) yang demikian, dan bumi pula nyaris-nyaris terbelah, serta gunung-ganang pun nyaris-nyaris runtuh ranap. kerana mereka mendakwa mengatakan: (Allah) Ar-Rahman mempunyai anak”. [Maryam : 90 dan 91]

Lebih teruk dari itu, mereka mendakwa juga mereka semua (semua Yahudi) adalah anak-anak Allah Taala :

وَقَالَتِ الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى نَحْنُ أَبْنَاءُ اللَّهِ وَأَحِبَّاؤُهُ قُلْ فَلِمَ يُعَذِّبُكُمْ بِذُنُوبِكُمْ بَلْ أَنْتُمْ بَشَرٌ مِمَّنْ خَلَقَ

Maksudnya : “orang-orang Yahudi dan Nasrani berkata: “Kami adalah anak-anak Allah dan Yang amat disayangiNya”. Katakanlah (Wahai Muhammad): “(Kalau betul demikian), maka mengapakah ia menyeksa kamu dengan sebab dosa-dosa kamu? (Sebenarnya bukanlah sebagaimana yang kamu dakwakan) bahkan kamu semuanya adalah manusia biasa di antara manusia-manusia lain yang diciptakanNya”. [Al-Maidah : 18]

 

Yahudi juga tidak bersyukur apabila Allah menyelamatkan mereka daripada Firaun, mereka menyembah berhala anak lembu sebagaiman firman Allah s.w.t dalam surah al-Baqarah ayat 92 :

وَلَقَدْ جَاءَكُمْ مُوسَى بِالْبَيِّنَاتِ ثُمَّ اتَّخَذْتُمُ الْعِجْلَ مِنْ بَعْدِهِ وَأَنْتُمْ ظَالِمُونَ

Maksudnya : “dan telah datang kepada kamu Musa dengan bukti-bukti yang jelas nyata (akan Tauhid) tetapi kamu kemudiannya menyembah anak lembu selepas itu dan kamu itu orang-orang yang zalim (musyrik)”. [Al-Baqarah : 92]

Demikianlah Yahudi mensyirikkan Allah s.w.t dan mereka juga menjadikan kubur-kubur sebagai tempat ibadat  sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w :

لَعَنَ اللهُ الْيَهُودَ ، اتَّخَذُوا قُبُورَ أَنْبِيَائِهِمْ مَسَاجِدَ

Maksudnya : “Allah melaknat kaum Yahudi, mereka menjadikan kubur para Nabi mereka sebagai tempat ibadat”. [Ahmad]

Antara penderhakaan terbesar Yahudi juga adalah mengubah kitab Allah s.w.t yang diturunkan kepada Musa a.s iaitu Taurat. Firman Allah s.w.t :

مِنَ الَّذِينَ هَادُوا يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَنْ مَوَاضِعِهِ وَيَقُولُونَ سَمِعْنَا وَعَصَيْنَا وَاسْمَعْ غَيْرَ مُسْمَعٍ وَرَاعِنَا لَيًّا بِأَلْسِنَتِهِمْ وَطَعْنًا فِي الدِّينِ وَلَوْ أَنَّهُمْ قَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا وَاسْمَعْ وَانْظُرْنَا لَكَانَ خَيْرًا لَهُمْ وَأَقْوَمَ وَلَكِنْ لَعَنَهُمُ اللَّهُ بِكُفْرِهِمْ فَلَا يُؤْمِنُونَ إِلَّا قَلِيلًا

 Maksudnya : “di antara orang-orang Yahudi ada yang mengubah (atau menukar ganti) Kalamullah (isi Kitab Taurat), dari tempat dan maksudnya yang sebenar, dan berkata (kepada Nabi Muhammad): “kami dengar”, (sedang mereka berkata Dalam hati): “kami tidak akan menurut”. (Mereka juga berkata): “Tolonglah dengar, tuan tidak diperdengarkan sesuatu yang buruk”, serta (Mereka mengatakan): “Raaeina”; (Tujuan kata-kata mereka yang tersebut) hanya memutar belitkan perkataan mereka dan mencela agama Islam. dan kalaulah mereka berkata: “Kami dengar dan kami taat, dan dengarlah serta berilah perhatian kepada kami”, tentulah yang demikian itu lebih baik bagi mereka dan lebih betul. akan tetapi Allah melaknat mereka dengan sebab kekufuran mereka. oleh itu, mereka tidak beriman kecuali sedikit sahaja (di antara mereka)”. [al-Nisaa:46]

Mereka menderhaka kepada Allah s.,w.t  dan sanggup menukar kitab Allah s.w.t dan membuat tafsiran yang menyeleweng terhadapnya.  Bahkan lebih keji dan laknat dari itu, mereka menjadikan Rabai dan Hakhamat mereka sama seperti Tuhan sehingga Rabai  Munahim berkata :

إن الله تعالى يستشير الحاخامات على الأرض عندما توجد مسألة معضلة لا يمكن حلها في السماء

Maksudnya : “Sesungguhnya Allah Taala akan meminta pendapat (bermesyuarat) dengan Hakhamat (pendeta Yahudi) di bumi ketika mana terdapat masalah yang payah diselesaikan di langit”. [al-Kanzul Marsud fi Qaid al-Talmud].

Selain itu, mereka juga mendakwa Allah letih dan berehat pada hari Sabtu lalu mereka menjadikan sabtu sebagai hari cuti. Allah s.w.t berfirman :

وَلَقَدْ خَلَقْنَا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ وَمَا مَسَّنَا مِنْ لُغُوبٍ

Maksudnya :  “dan Demi sesungguhnya! Kami telah menciptakan langit dan bumi serta Segala yang ada di antara keduanya dalam enam masa, dan Kami tidak mengalami sebarang susah payah”. [Qaf :38]

Berkata Qatadah r.h : “Allah s.w.t mendustakan Yahudi dan Ahli Pembohong terhadap Allah, ini kerana mereka berkata : Allah mencipta langit dan bumi dalam enam masa kemudian berehat pada hari ketujuh iaitulah pada mereka hari Sabtu dan mereka namakan Hari Rehat”.[al-Qasimi dan Ibn Kasir].

Bukti kenyataan Yahudi ini terdapat dalam Genesis 2:2 sebagai berikut :

And on the seventh day God finished his work that he had done, and he rested on the seventh day from all his work that he had done. [English Standard Version Bible].

Sifat ini amat mustahil berlaku kepada Tuhan Yang Maha Gagah Perkasa, dan semua akal manusia yang waras mengakui bahawa Tuhan itu ternafi padanya segala sifat lemah dan daif.

Ini merupakan sebahagian kecil daripada banyak lagi jenayah-jenayah Yahudi terhadap akidah Tauhid dan cercaan mereka terhadap Allah Taala. Jika beginilah sikap mereka terhadap Allah Tuhan sekalian Alam adakah anda masih berperasaan mereka ambil peduli sangat berkenaan perjanjian keamanan dan nayawa manusia selain mereka?!

Kedua : Sikap Yahudi Terhadap Para Nabi dan Rasul

Yahudi adalah satu bangsa yang tiada langsung rasa hormat terhadap para Nabi dan Rasul Allah yang di utus kepada mereka. Oleh itu, mereka digelar ‘Pembunuh Para Nabi’. Firman Allah s.w.t :

أَفَكُلَّمَا جَاءَكُمْ رَسُولٌ بِمَا لَا تَهْوَى أَنْفُسُكُمُ اسْتَكْبَرْتُمْ فَفَرِيقًا كَذَّبْتُمْ وَفَرِيقًا تَقْتُلُونَ

Maksudnya : “maka patutkah, tiap-tiap kali datang kepada kamu seorang Rasul membawa sesuatu (kebenaran) yang tidak disukai oleh hawa nafsu kamu, kamu (dengan) sombong takbur (menolaknya), sehingga sebahagian dari Rasul-rasul itu kamu dustakan, dan sebahagian yang lain pula kamu membunuhnya?” [al-Baqarah : 87]

Antara Rasul yang mereka bunuh adalah Nabi Zakaria a.s dan Nabi Yahya a.s dan mereka cuba membunuh Nabi Isa a.s tetapi rencana mereka digagalkan oleh Allah s.w.t sebagaimana firman-Nya :

وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ اللَّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَكِنْ شُبِّهَ لَهُمْ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُوا فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِنْهُ مَا لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلَّا اتِّبَاعَ الظَّنِّ وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا (157) بَلْ رَفَعَهُ اللَّهُ إِلَيْهِ وَكَانَ اللَّهُ عَزِيزًا حَكِيمًا (158)

Maksudnya : “dan juga (disebabkan) dakwaan mereka Dengan mengatakan: “Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih Isa Ibni Maryam, Rasul Allah”. padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak memalangnya (di kayu palang – salib), tetapi diserupakan bagi mereka (orang yang mereka bunuh itu seperti Nabi Isa). dan Sesungguhnya orang-orang yang telah berselisih faham, mengenai Nabi Isa, sebenarnya mereka berada dalam keadaan syak (ragu-ragu) tentang menentukan (pembunuhannya). tiada sesuatu pengetahuan pun bagi mereka mengenainya selain daripada mengikut sangkaan semata-mata; dan mereka tidak membunuhnya dengan yakin. bahkan Allah telah mengangkat Nabi Isa kepadanya; dan adalah Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana”. [Al-Nisaa : 157 & 158]

Maka jelas sekali sikap kurang ajar Yahudi terhadap Rasul-rasul dan Nabi-nabi Allah ini menjadikan mereka makhluk yang paling jahat dan paling keji di sisi Allah s.w.t. Bahkan mereka lakukan perkara tersbut dengan megah dan berbangga serta sedar bahawa yang mereka bunuh itu seorang Rasul atau Nabi demikian juga Rasul dan Nabi yang mereka dustakan mereka tahu bahawa dia seorang utusan Allah.

Imam Ibn al-Qayyim R.H menyatakan antara sebab terbesar menghalang kaum Yahudi dan golongan kafir lainnya mengikuti Rasulullah s.a.w adalah hasad yakni dengki. Ini kerana Nabi dan Rasul yang diutus kepada mereka sebelum Rasulullah s.a.w adalah keturunan Nabi Ishaq a.s tetapi Nabi dan Rasul terakhir  yang diutus kepada sekalian alam datang daripada zuriat Nabi Ismail a.s. 

Ibn Ishaq meriwayatkan kisah bersumber daripada Labid bin Mahmud r.a bahawa sebelum kedatangan Rasulullah s.a.w terdapat seorang Yahudi di Madinah sering memperingati kaum Msuyrikin Arab bahawa selepas mati akan ada Hisab, Mizan, Syurga, dan Neraka namun kaum Arab enggan percaya. Apabila dia ditanya apakah tanda kebenaran kata-katanya itu dia menjawab : ‘Seorang Nabi akan diutuskan daripada sana’ sambil mengisyaratkan ke arah Mekah dan Yaman. Kemudian apabila Rasulullah s.a.w diutuskan dan berhijrah ke Madinah, kaum Yahudi termasuk lelaki Yahudi tadi enggan beriman kerana hasad dengki. [Hidayatul Hayari, 38 & 39]

Antara bukti menunjukkan mereka mengenal Rasulullah s.a.w adalah pada 8 Rabiul Awal tahun 14 kenabian apabila Nabi s.a.w bersama Abu Bakar r.a sampai di Quba’, orang pertama yang menjerit memberitahu ketibaan Rasulullah s.a.w adalah lelaki Yahudi  apabila dia melihat bayang Rasulullah daripada jauh. [Rahiq al-Makhtum, 161] .

Lihatlah, walaupun dia belum pernah berjumpa Rasulullah s.a.w bahkan kaum Muslimin Madinah sendiri kebanyakannya belum pernah melihat Rasulullah s.a.w  tetapi lelaki Yahudi ini sudah mengenali baginda walaupun jauh dalam fatamorgana kerana terik matahari.  Semua ini kerana sifat-sifat baginda telah disebut dalam Taurat dengan jelas sebagaimana firman Allah s.w.t dalam surah al-Baqarah ayat 146 :

الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْرِفُونَهُ كَمَا يَعْرِفُونَ أَبْنَاءَهُمْ وَإِنَّ فَرِيقًا مِنْهُمْ لَيَكْتُمُونَ الْحَقَّ وَهُمْ يَعْلَمُونَ

Maksudnya : “orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang Kami berikan Kitab itu mengetahui serta mengenalinya (Nabi Muhammad dan kebenarannya) sebagaimana mereka mengenal anak-anak mereka sendiri. dan Sesungguhnya sebahagian dari mereka berusaha menyembunyikan kebenaran itu, sedang mereka mengetahui (salahnya perbuatan yang demikian)”.

Jika beginilah sikap Yahudi, maka adakah lagi manusia yang berakal waras ingin mempercayai janji Yahudi? Adakah lagi manusia yang berakal waras akan berkata : ‘Segala yang berlaku di Gaza hari ini berpunca daripada kesalahan kerajaan Palestin Gaza’..?!

Bolehkah lagi kita hendak mempercayai lagi kata-kata Yahudi : ‘Kami tidak membunuh orang awam’ sedangkan mereka telah membunuh Nabi dan Rasul Allah sebelum ini?!

Pesanan Kepada Kaum Muslimin

Apabila kita faham bahawa Yahudi adalah musuh Allah dan Rasul-Nya, maka segala pergelutan yang berlaku di Palestin hendaklah dilihat sebagai pertarungan antara Islam dan Yahudi, bukan pergelutan satu bangsa melawan bangsa yang lain. Kaum Muslimin perlu sedar bahawa isu Palestin hanya layak ditangani oleh orang-orang yang beriman dan mentauhidkan Allah s.w.t dengan Tauhdi yang benar menurut Manhaj Salaf Soleh.

Kita tidak boleh mengharap kepada negara-negara kafir seperti Amerika, Perancis, atau lainnya. Kita juga tidak boleh mengharap kepada kaum Munafiq, Zindiq seperti Syiah yang sama kufurnya dengan Yahudi untuk membebaskan Palestin. Ingatlah, Yahudi di Asfahan dijaga dan dilayan oleh Iran tetapi mereka tidak memnpedulikan kesengsaraan Iraq atau Palestin.  Mulut mereka membela Palestin tetapi tangann kanan  mereka mencincang jasad kaum Muslimin di sana dan tangan kiri mereka pula membelai Yahudi yang menetap di Iran. Wallahua’lam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: