WAKTU SIARAN BERITA TV1 MEMARTABATKAN ISLAM

10 Jan

SAYA tertarik dengan beberapa isu yang ditimbulkan berkaitan waktu siaran berita di TV1 RTM versi bahasa Melayu yang diubah daripada jam 8 malam kepada jam 9 malam. Kebanyakan maklum balas yang diberikan oleh orang ramai adalah negatif beralasan menjatuhkan martabat bahasa Melayu.

Saya tidak nampak di manakah kurangnya bahasa ibunda kita dengan pengubahan waktu berita itu. Bahkan pengubahan waktu itu akan menaikkan martabat agama Islam selaku agama rasmi negara ini.

Hal ini, berikutan pada jam 8 sehingga 9 malam adalah waktu seorang Muslim beribadah, terutama lelaki Muslim yang diwajibkan menghadiri solat berjemaah Maghrib dan Isyak di masjid atau surau.

 

Jadi, siaran berita pada jam 9 malam sebenarnya amat wajar dalam rangka menghormati waktu solat Isyak serta memberi peluang mereka berjemaah Isyak di masjid menonton siaran berita.

Jika sungguhpun pengubahan waktu ini akan melemahkan kedudukan bahasa Melayu pada pandangan sesetengah golongan, namun jika ia menaikkan martabat Islam dalam negara ini, apa salahnya. Kita boleh menukar apa saja bahasa yang kita gunakan, tetapi kita tidak boleh menukar agama Islam yang sangat kita cintai.

Saya menyeru kepada pihak yang berpandangan negatif terhadap isu ini supaya menilai sesuatu isu dari sudut syariat Islam terlebih dulu sebelum menilainya menurut sudut pandang bahasa atau budaya.

Kepada pihak RTM, saya mengucapkan tahniah dan saya meminta semua rangkaian media mengikut jejak langkah RTM ini. Bahkan siaran waktu ini amat baik lagi jika diseragamkan sepanjang minggu, bukan sekadar dari Isnin hingga Jumaat.

MUHAMMAD ASRIE SOBRI,
Penuntut Jurusan Usuludin dan Dakwah
Universiti Antarabangsa al-Madinah,
Shah Alam, Selangor.

[Artikel ini merupakan surat yang dihantar penulis ke Berita Harian bertarikh 7 Januari 2009, Rabu.]

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/Surat/20090106230422/Article/

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: